[Samtal på Göteborgs Litteraturhus]

 

Berättelserna i Bibeln har påverkat vår kultur genom århundraden – kanske mer än vi anar. Vilka är Bibelns kvinnor? Hur kan vi läsa dem idag? En bibliotekarie och en filosof samtalar om den saken på Göteborgs Litteraturhus i höst och vinter. Välkommen!

 

Karin Eggert Kraft är bibliotekarie och driver Kraft Kulturproduktion, ett företag som arbetar med skönlitteratur för återhämtning och rekreation. Karin tycker om stickning, öl och Bachs cellosvit nr 2.

Miriam van der Valk är filosof och driver Filoprax, Göteborgs filosofiska praktik. Miriam tycker om paleokost, att göra undantag från lite väl strikta dieter, samt att sy kjolar i egen design.

 

Torsdag 7/11
19:00-20:30
100 SEK (cash eller swish)

Kortfattat:
Eva skapades av ett revben från Adam under deras första tid i Paradiset. (I alla fall enligt kapitel 2 i första Moseboken.) Genom att lockas till att äta av frukten från Kunskapens Träd råkade hon starta ett slags uppror som drev mänskligheten ut ur Paradiset för all framtid. Från början såg det mörkt ut för mänskligheten – hennes äldste son dödade sin lillebror. Sedan gick det bättre. Hon blev mor till alla som lever, står det.

Vad kan allt detta betyda?

 

Filosofi är vad vi behöver.