Några punkter om vardaglig människo-enteleki

Kåseri: Personlighetstester, diagnos och ordination – några punkter om vardaglig människo-enteleki

 

1.
Så kom det sig att jag skulle ha ett samtal med en coach, och hon ville att jag skulle göra ett personlighetstest först. Fyrtioen frågor från sidan 41q.com. Gick ganska fort. Visserligen var det en fem frågor eller så som jag gärna hade svarat ”både och” på, varför jag sammanställde ett dokument med screenshots och kortfattade resonemang om mina val.

 

2.
Enteleki, förresten, av grekiskans ἐντελέχεια ”förverkligande”, ”fullkomning”, är ett aristoteliskt begrepp och avser ett förverkligande av något som tidigare endast hade en potentiell möjlighet. Enteleki kan syfta på en typ av teleologisk faktor som får ett organiskt väsen att utveckla sig i enlighet med sin egenart.

 

3.
När testet var klart dök det upp en liten tabell där konsekvenserna av ens svar placerats som en prick längs vardera av fyra streck. Uppifrån neråt kunde sedan avläsas den kombination av bokstäver som prickarna hamnat närmast. Man blev en ESTJ, INTP, ESFJ eller någon annan av 16 möjliga kombinationer. Den intresserade kan läsa om dem på 16 personalities.com – Personality Types.

Den som känner sig manad att redigera de svenska översättningarna har mitt själsliga stöd.

 

4.
Läs lite här också: 16 personalities.com – Our Theory. Bara gör’t.

 

5.
Jag började genast whatsappa länkar hit och dit till folk jag tänkte skulle tycka det var kul, och/eller var nyfiken på själv. Herrenadå vad roligt. Personlighetstyper! Äntligen! Kunna vara post-anti-personlighetstester!

 

6.
Googlade lite till. Hittade några defintioner.

myersbriggs.org kan man förresten också läsa. Det var de som hittade på hela grejen in the first place.

 

7.
Sen fick jag ett mejl från coachen. (Nu kommer den biten som är riktigt spännande.) Coachen skrev att om man kokar ner det, tillhör egentligen alla våra grundläggande aktiviteter någon av fyra kategorier. Det var C. G. Jungs idé från början, tydligen. Man kan kalla dem lite olika saker, och coachen kallade dem Sensing, Feeling, Logic och Creativity.

Sensing: Här och nu. Att få saker gjorda.
Feeling: Subjektiv upplevelse … Värderingar, känslor.
Logic: Minne. Analys. Planering och beslutsfattande.
Creativity: Använda fantasin, uppfinna. Att se lösningar.

 

8.
Basaktiviteterna, som jag nu kallar dem, går in i varandra; upplevelser (Feeling) kan organiseras till minnen (Logic) och idéer (Creativity) kan implementeras (Sensing). Men hur går det till? Var och en av oss har som en inbyggd preferens för hur det ska gå till – till och med i vilken ordning. Var och en har en egen rytm. Och rytmen beror på din personlighetstyp.

 

9.
Nu är det lätt att tänka, allaärolika, mankanintekategorisera. Men vänta lite. Suspension of disbelief: anta spelreglerna – åtminstone en stund.

 

10.
Ur artikeln “Personality Preferences: Extroversion, Introversion & Authentic Action”:

Have you ever wondered why at times your creativity and productivity seem to flow, and other times you can’t think straight and produce mediocre work? Why at times you are happy to be with people, and other times you are fed up with their presence?

 

11.
Coachen sa att alla människor oscillerar mellan introvert och extrovert i olika perioder under dagen. Ingen är bara det ena eller det andra. Först är man det ena, sen det andra, och sådär går det med några timmar mellan varven. Det där att kalla alla antingen introvert eller extrovert som helhet, liksom, är en annan sak. Då pekar man istället mot det sätt på vilket en viss person helst vitaliserar sig efter en tung dag, så att säga. Bland vänner i sorl och vimmel och mat och skratt? Extrovert. Sitter helst en timma hemma själv innan något annat? Introvert.

 

12.
Men ta nu i alla fall exemplet Anja. Hennes naturliga rytm börjar med introvert Feeling. När hon kommer till jobbet på morgonen, står kollegorna samlade i köket och pratar om helgen som varit. Det och det hände, och jag kände så och så. Anja försöker vara med, men efter att ha pratat och lyssnat artigt i en timma känner hon sig pretty utmattad. Att låtsas vara extrovert i sin introverta fas blir som att leva i sin egen skugga. (Jung gillade nog skuggor.) Och det håller i sig …

 

13.
Nästa fas i Anjas naturliga, autentiska rytm är extrovert Creativity. Men med huvet fullt av andras känslor finns inte plats för mer input just nu (även om hon egentligen skulle behöva det). Anjas komma-på-bra-idéer-fas aktiveras i ensamhet istället.

What do you think she will create in this phase? Often, creating in the shadow cycle turns to fantasy. She may imagine wonderful but unrealistic ideas, or she may be blocked completely. We can just imagine her frustration – needing feedback but wanting to be left alone.

 

14.
Sen, när det hela känts misslyckat ett tag och Anja tröttnat på att tankarna bara går runt-runt och inget funkar, följer helt naturligt hennes Sensing-fas. I själen, liksom, föredrar Anja att vara i introvert i det här läget. Men just nu känner hon sig bara stressad av sig själv och allting, och går ut och tar en cigg med kollegorna. Egentligen vill hon varken röka eller småprata, men det verkar vara det enda som man kan göra tillsammans som inte innebär jobb. Men det känns förstås ganska hemskt och hon går och sätter sig ensam igen. Så slipper man småpratet i alla fall …

 

15.
Snart – utan att styra eller ens tänka på det – glider Anja in i den fas där hon drar slutsatser och gör planer. Under idealiska förhållanden är Anja helst extrovert i sin Logic-fas; slutsatserna känns bättre och planerna mer inspirerande, realistiska och uppbackade av tillit och framtidstro om hon får chansen att diskutera dem med någon annan. Men idag är inte en idealisk dag.

So far in her day, she has seen that, “People talk about themselves too much and rarely take an interest in me, I can never realize my creative ideas or find the perfect solution, no one is interested in my ideas, and people are shallow and I am too weak to resist addiction”./…/Maybe she’ll decide that she “has to do everything on her own” and “can’t trust others”.

 

16.
Och småningom börjar cykeln om igen, dvs. skuggcykeln, och då är det dags att åka hem till man och barn. We can imagine that she won’t be the most pleasant person to deal with. Dystert, va? Hemskt. Sådär håller många på. De flesta av oss, till och med. Då och då. Någon gång om dagen.

 

17.
Men tänk såhär: Anja kan gå upp lite tidigare, eller gå till jobbet lite senare. Hon kan se till att vara ensam en stund när hon just vaknat. Adjö, skuggcykel.

 

18.
En lustig grej, sa coachen, är att Anjas skuggcykel är helt naturlig för någon annan.

extrovert
Feeling
introvert Creative
extrovert Sensing
introvert Logic

är en absolut helt naturlig o-skuggig cykel. (Hon sa inte exakt så; det är fritt översatt.) Baserat på ditt personlighetstest och dina resonemang i den separata filen som du skickade, fortsatte hon, skulle man kunna tänka sig att du alternerar mellan följande tre personality flow-processer, beroende på vem du är med och vad uppgiften eller förhållandet kräver just då.

Jaså. Det kan alltså skifta lite.

Jag började med att känna efter noga ett par mornar huruvida jag helst ville prata eller inte alls prata, eftersom jag hamnat på introvert-sidan på översta punkten men med ganska liten marginal. Jag kom fram till att jag naturligtvis definitivt självklart vill ha det totalt tyst på morgonen. (Har jag sagt att jag har en dotter som är 8.)

 

19.
När jag sitter här nu vet jag inte vilken fas jag är i. Klockan är 15:09. Jag har suttit vid datorn nästan hela dagen, med undantag av småpyssel annorstädes; endast korta affärer. Jag skriver. Jag tänker att jag snart ska ta en paus. Vad ska det betyda?

 

20.
Strax före lunch redigerade jag delade dokument med en kollega, tänkte ett varv till, skickade utkast fram och tillbaka och chattade om alternativ. När han inte svarade tillräckligt snabbt tittade jag på klockan och räknade minuter: jag ville arbeta med detta tillsammans. Extrovert Logic.

 

21.
Då har jag nånting i alla fall. Dechiffrering utgör begynnelse. Endast då fröets natur någorlunda fastställts, kan trädgårdsmästaren tillgodose dess artspecifika behov av ljus och näring. Enteleki. Beskär lavendeln två tredjedelar i slutet av mars så prunkar den hela sommaren.

 

You know what I’m sayin’.

 

Filosofi är vad vi behöver.

Miriam van der Valk
kontakt@filoprax.se

Stöd oss!
Bankgiro 484-4080
FILOPRAX AB

« »