[Inspelat evenemang]

Eva skapades av ett revben från Adam under deras första tid i Paradiset. (I alla fall enligt kapitel 2 i första Moseboken.) Genom att lockas till att äta av frukten från Kunskapens Träd råkade hon starta ett slags uppror som drev mänskligheten ut ur Paradiset för all framtid. Från början såg det mörkt ut för mänskligheten – hennes äldste son dödade sin lillebror. Sedan gick det bättre. Hon blev mor till alla som lever, står det.

Vad kan allt detta betyda?

Eva, från hebreiskans Chava/Hava i betydelsen chavah; andas, och chayah; leva; ge liv). I den här serien läser vi kryptiskt formulerade, mycket kortfattade, urgamla texter, och ser vart det leder.

Vi hinner knappt sätta igång förrän en invändning dyker upp – det här med att Adam och Eva är de första människorna, vilka gifter sig så deras barn med, och avlar mänskosläktet vidare? Osannolikt och svårförklarat. I skolan på 1950-talet rådde indoktrinering, menar en röst ur publiken. Man fick inte ifrågasätta; det var bara ”sant”.

(Vad betyder ”sant”?)

… Och sedan en kabbalistisk vinkling som menar att ”det handlar om dig, bara dig”, läser Miriam ur en fri översättning av en kabbalistisk text. ”Fråga dig själv: vilka av mina egenskaper, mina tankar, min längtan kan jag ge dessa namn: ’flod’, ’Skapare’, ’Noak’, ’ond’, ’rättfärdig’, ’Noaks söner’, ’alla sorters djur’, ’arken’, ’himlen’, ’jorden’?”

Då är ju också ”Eva” en aspekt av mig.

Kära nån.

(Vad ska nu det betyda?)

 

Lyssna också på Ingen hinner fram, avsnitt 26: Varför ska man läsa Bibeln? Ett samtal mellan prästen Ludvig Lindelöf och Miriam van der Valk.

Filosofens bibel kan man också lyssna på, t.ex. avsnittet där Benjamin Gerber och Miriam summerar de första 25 avsnitten.

 

__________________________________________________________

Samtal på Göteborgs Litteraturhus

Berättelserna i Bibeln har påverkat vår kultur genom århundraden – kanske mer än vi anar. Vilka är Bibelns kvinnor? Hur kan vi läsa dem idag? En bibliotekarie och en filosof samtalar om den saken på Göteborgs Litteraturhus i höst och vinter. Välkommen!

 

Karin Eggert Kraft är bibliotekarie och driver Kraft Kulturproduktion, ett företag som arbetar med skönlitteratur för återhämtning och rekreation. Karin tycker om stickning, öl och Bachs cellosvit nr 2.

Miriam van der Valk är filosof och driver Filoprax, Göteborgs filosofiska praktik. Miriam tycker om paleokost, att göra undantag från lite väl strikta dieter, samt att sy kjolar i egen design.

 

Torsdag 15/12
18:00-19:30
100 SEK (cash eller swish)

 

Filosofi är vad vi behöver.