Conversations worth having

När: Onsdag 3 oktober, 18:30
Var: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1B
Hur mycket: 250 SEK

Anmälan till life.examined.sweden@gmail.com senast söndag 30 september

 

Obs! Kraftigt begränsat antal platser  🙂

 

Ordet choklad – enligt Wikipedia – har funnits i svenskan sedan 1688. Det kommer från det spanska ordet chocolate med samma betydelse. Men varifrån det ordet kommer är däremot omstritt. Ett möjligt ursprung är från nahuatls xocolatl i betydelsen ”bittert vatten” (xococ eller xocolli; bitter och atl; vatten). En annan möjlighet är att det beskrev ett slags visp, en chicol-li, som användes för att tillaga en skummig chokladdryck. Chicolatl betecknar i så fall en vispad dryck. Gott är det hursomhelst.

 

Den här onsdagskvällen slår sig chokladprovningsledare Christoffer Lindgren ihop med filosoferna Joshua Bronson och Miriam van der Valk. Med andra ord ska vi äta choklad och filosofera en hel kväll. På svenska och engelska, som vanligt. Vad kan vi säga om chokladens vara eller icke vara – or what about the Aesthetics of Chocolate? Chokladens etik? Logik? Det kan nog inte bli annat är en fruktansvärt angenäm kväll.

 

Le savoir augmente les saveurs.

[Knowledge improves taste]

 

 

Filosofi är vad vi behöver.