[Evenemang]

Att hela det förflutna

Filmvisning och samtal på Göteborgs Litteraturhus
Söndag 1 december, 18:00-20:00
Entré 100 SEK (cash/swish)

Filmen Abraham & Ester spelades in av SVT Dokumentär år 2000. En skolklass från Göteborg skulle besöka Auschwitz, och Abraham och Ester Frischer följde med tillsammans med sonen Josef. Ikväll ser vi filmen tillsammans (57 minuter), följt av samtal med Josef Frischer och Miriam van der Valk.

Jag är vad man kallar för andra generationens överlevande. Varför vill jag berätta detta? Det är någonting som jag har gått och tänkt på. Det är ett sådant starkt trauma som mina föräldrar gick igenom och det går i arv så att även andra generationen får det, och också tredje generationen, och så vidare. Och det är jag inte speciellt stolt över, att det ska fortsätta i tredje och fjärde och femte generationen. Ibland tycker jag mig se att det finns en konservering av det här traumat och jag skulle vilja att det kunde avta för att sedan få ett avslut. Att vi kunde tala om det som att vi inte är offer, för offerkänslan är smittsam. Det går i arv att tycka synd om sig själv. Att vara en stackare. På något sätt är offerrollen premierad, ”vi ska komma ihåg, för utan ett förflutet har vi ingenting”. Men egentligen ska vi ha ett förflutet för att komma vidare. Det är därför vi sörjer. Sorgen är ett viktigt led för att komma ihåg, för att vörda och bevara, men också för att komma vidare – att utvecklas. Att helas. Detta är mitt motiv idag: att hela. Så att vi ska vara levande, inte bara överlevande.

Filosofi är vad vi behöver.