[Kurs]

NYTT DATUM: Söndag 13 september 2020


Datum och tid: Söndag 29 mars 2020, 10:00-16:30
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1B
Kostnad och anmälan: SEK 1 250/1 375 (medlemmar i SSFP/övriga. Bli medlem i SFFP här). Köp biljett via Billetto.se/Logik-for-livet. Sista anmälningsdag 15 mars.


Den här endagskursen är för dig som arbetar eller vill arbeta med filosofisk praxis. Kursen är meriterande om du vill listas bland SSFP:s praktiserande medlemmar.


Under denna endagskurs dyker vi ner i filosofisk logik som en del av ett gott liv. Logik, menar kursledarna, är lite som rationalitetens lagar; ett ”förnuftets legobitar”. Under dagen kommer vi att reda ut logikens grundprinciper och struktur. Vi använder oss av exempel från media, politiken och vardagslivet, och kombinerar miniföreläsningar med gruppsamtal. Och vi ägnar en hel del tid till övningar – testar argument, testar om premisser och slutledningar är giltiga, och hjälper varandra nå klarsyn (förhoppningsvis). Vilka argument är ’logiska’, egentligen? Efter kursdagens slut vill vi att varje deltagare får med sig en god förståelse för de vanligaste logiska fallasierna, och hur man upptäcker dem. Logik är ett av de bästa sätten att navigera det hav av åsikter och konstateranden som omger oss, säger kursledarna.


Kursledare

Joshua Bronson disputerade 2015 (Birkbeck College, London University). Numera bor han i Göteborg, där han arbetar som Senior Researcher på det statliga företaget RISE, med forskning inom gränsområdena mellan människa och AI. Joshua organiserar även filosofievenemang och tillhandahåller filosofisk coachning, och kommer aldrig att överge aldrig sin kärlek till akademisk filosofi.

Miriam van der Valk har studerat filosofi vid University of Auckland, Nya Zeeland, Universiteit van Amsterdam, Nederländerna, liksom hos American Philosophical Practitioners Association i New York, USA. Miriam modererar panelsamtal, organiserar evenemang, kurser och workshops, spelar in poddar, skriver, föreläser och coachar i sin filosofiska praktik, Filoprax.


Schema

10:00-
10:15
Incheckning Kaffe, presentation, introduktion
10:15-
11:00  
Logikens
grunder
Vad är logik? Var kommer den ifrån? Hur hänger den ihop med argumentation, rationalitet, beslutsfattande, tänkande, sanning, eller meningen med livet?
11:15-
11:30
Paus  
11:45-
12:30
Logiska
fallasier
Att upptäcka vanliga fallasier (logiska misstag): Kontemporära versioner av klassiska exempel ur text, film, media
12:30-
13:15
Lunch Ät ute eller ta med eget (det finns flera restauranger inom gångavstånd)
13:15-
14:00
Logisk
soliditet
och
giltighet
Att upptäcka logisk soliditet och giltighet: Exempel på utmärkt logik
14:30-
14:45
Paus  
14:45-
15:30
Logik för
livet
Logik och helheten: Om hur logik (verkligen) spelar roll
15:30-
15:45
Fika Kaffe, te, tilltugg
15:45-
16:15
Logikens
gränser
Vad logik kan – och inte kan – göra
16:15-
16:30
Utcheckning Sammanfattning och evaluering


Frågor och funderingar? Mejla kontakt [at] filoprax.se. Vi ses!


Filosofi är vad vi behöver.