[Samtal på Göteborgs Litteraturhus]

 
Berättelserna i Bibeln har påverkat vår kultur genom århundraden – kanske mer än vi anar. Vilka är Bibelns kvinnor? Hur kan vi läsa dem idag? En bibliotekarie och en filosof samtalar om den saken på Göteborgs Litteraturhus i höst och vinter. Välkommen!

 

Karin Eggert Kraft är bibliotekarie och driver Kraft Kulturproduktion, ett företag som arbetar med skönlitteratur för återhämtning och rekreation. Karin tycker om stickning, öl och Bachs cellosvit nr 2. Och hennes statusuppdateringar på facebook är väldigt roliga, menar Miriam.

Miriam van der Valk är filosof och driver Filoprax, Göteborgs filosofiska praktik. Miriam tycker om paleokost och att designa kjolar samt sy dem. Hon blev hemskt förtjust i karparna i Botaniska Trädgården, tillägger Karin.

 

Torsdag 12/9
19:00-20:30
100 SEK (cash eller swish)

 


Judit

Judits bok tillhör de apokryfa texter som troligtvis är samtida med andra bibliska böcker men som av olika orsaker ofta utlämnats. Judits bok finns med i Bibel 2000 under benämningen Tillägg till Gamla Testamentet.

 

Sammanfattning: I staden Baityloua i Judéen bor änkan Judit. När staden nära på kapitulerat under Kung Nebukadnessars belägring nästlar sig Judit in i fiendernas läger … Överbefälhavare Holofernes blir betagen och bjuder hem henne på middag och förförelse, men visiten slutar med att hon halshugger honom. Utan general är armén viljelös och skräckslagen – Baityloua befrias.  

 

Filosofi är vad vi behöver.